Kunnossa kaiken ikää -ohjelma

SuomiMies seikkailee -rekkakiertue kiertää elo–lokakuussa 36 paikkakunnalla kannustamassa suomalaisia miehiä pohtimaan elämäntapojaan.

Tapahtumien pääosassa on testirekka, jossa miehet pääsevät maksutta testaamaan kuntoaan helposti ja hikoilematta SuomiMiehen kuntotesteillä. Arkivaatteissa tehtävillä kolmella kuntotestillä mitataan kestävyyskuntoa ja lihasvoimaa sekä analysoidaan kokonaisvaltaisesti kehonkoostumusta. Tapahtumista ei tarvitse lähteä kotiin pelkät tulospaperit kainalossa, vaan evääksi saa asiantuntijoiden antaman testipalautteen sekä vinkkejä fiksuun liikkumiseen ja hyvään syömiseen.

Testirekan lisäksi tapahtumissa on tarjolla monipuolista liikunnallista oheisohjelmaa sekä erilaisia mittauksia ja testejä. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, mutta testirekka on varattu ensisijaisesti miehille.

Rekkakiertue on suunnattu työikäisille miehille. Tarkoituksena on herätellä miehiä pohtimaan arjen valintojaan ja kannustaa elämäntapamuutoksiin. Monet miehet ovat kyllä valistuneita ja terveystietoisia, mutta tieto ei siirry helposti käytäntöön. Pienillä muutoksilla saadaan aikaan pysyviä tuloksia: hyvää oloa, kaventunutta vyötärönseutua, parempaa kuntoa ja terveitä vuosia niin työelämään kuin omien haaveiden toteuttamiseen.

Työkykyä liikkumalla

Suuren suosion saanut SuomiMies seikkailee -rekkakiertue järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kevään 2013 kiertueen 9 000 testatusta miehestä kaksi kolmasosaa sai suosituksen muuttaa tai arvioida elintapojaan. Kolmannes testatuista oli vaarassa pudota kestävyyskunnon osalta heikkokuntoisten ryhmään. Joka toisen testatun kunto riitti keskiraskaiden töiden tekemiseen.

Aikaisempien kiertueiden testitulokset ja niistä tehdyt tutkimukset näyttävät Kunnossa kaiken ikää -ohjelman ohjelmajohtaja Jyrki Komulaiselle suuntaa, mihin suomalaisen miehen kunto ylipäätään on menossa.

Fyysisesti huonokuntoisilla miehillä riski työkyvyn menettämiseen on nelinkertainen verrattuna hyväkuntoisiin iästä riippumatta.

– Nämä ovat puhuttelevia asioita työelämälle. Ei yhteiskunnalla ole varaa eikä resursseja hukata suurta osaa työikäisistä sairaus- ja työkyvyttömyyseläkkeille parhaimmassa työiässä, Komulainen muistuttaa.

Komulainen toivottaa miehet tervetulleeksi testirekkaan ja tekemään pieniäkin muutoksia elämäntavoissaan.

– Työkykyä parantaakseen liikkumisen alussa maltti on valttia. Jo ihan terveysliikuntasuositusten mukainen liikunta riittää. Fiksut ruokailutottumukset yhdistettynä säännölliseen liikunnan harrastamiseen lisäävät terveyttä ja työkykyä koko työuran ajan, kannustaa Komulainen.

Rekkakiertueen järjestää valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma yhteistyössä Liikunnan aluejärjestöjen ja tapahtumapaikkakuntien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *